Video inladen...

In het voorjaar 2013 werkten vier groepen van studenten in de lerarenopleiding (Universiteit Antwerpen en Artesis Hogeschool) een tool uit waarmee ze het leesplezier van leerlingen hoopten te verhogen. Ze gingen daarvoor op zoek naar nieuwe invalshoeken, waaronder werken met tablets, Google Lit Trip, beeldgedichten en het Role Playing Game. De studenten testten hun tool meteen uit in drie Antwerpse secundaire scholen en vroegen aan de leerlingen wat ze ervan vonden.

Dit labotraject maakt deel uit van een ontwikkelingsproject waarin onderzoekers van Universiteit Antwerpen en Artesis Hogeschool op zoek gingen naar manieren om via de lerarenopleiding leerlingen (vooral eerste graad secundair onderwijs) aan het lezen te houden of opnieuw aan het lezen te brengen. Uit heel wat onderzoeken blijkt namelijk dat de liefde voor het boek bij tien- tot veertienjarigen drastisch daalt. Bovendien blijkt de traditionele aanpak in leeslessen (teksten lezen en vragen beantwoorden) daar weinig aan te veranderen, integendeel.

Toch betekent dit niet dat leerlingen steeds minder lezen. Ze hebben zelfs nog nooit zoveel gelezen als vandaag de dag. Ze lezen de ogen uit hun hoofd op sociaalnetwerksites, blogs, online games, websites. E-lezen is hot. Daarom is het logisch op zoek te gaan naar een goed huwelijk tussen lezen en de e-hype. Twaalf aspirant-leraren namen de proef op de som. Benieuwd wat hun werk heeft opgeleverd?

Beschrijving

Discipline: 
Werkveld: 
Onderwijs: 
Mediawijsheid: 
 1. Leesplezier en e-hype: een creatief project met vier smaakmakers

  1. Leesplezier en e-hype: een creatief project met vier smaakmakers
 2. Leestool 1: Op zoek naar de prins met Role Playing Game

  1. Leestool 1: Op zoek naar de prins met Role Playing Game
  2. Role Playing Game - introductie film
 3. Leestool 2: Aan tafel met Tablet Tales

  1. Leestool 2: Aan tafel met Tablet Tales
 4. Leestool 3: Reis rond de wereld met Google Lit Trip

  1. Leestool 3: Reis rond de wereld met Google Lit Trip
 5. Leestool 4: Voelen aan gedichten

  1. Leestool 4: Voelen aan gedichten